Domeinnaam

Om uw website op internet te lanceren hebben wij een domeinnaam van u nodig . Mocht U die nog niet hebben is het niet erg wij helpen u graag met het zoeken naar een goede domeinnaam en registreren die op uw naam.

Wat is een domeinnaam ?
Een domeinnaam (of, afgekort, ‘domein’) is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingssysteem op internet waarmee netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden geïdentificeerd.

Registratie
Zowel particuliere personen als bedrijven mogen een domeinnaam als combinatie van een naam met een TLD registreren.

De meeste TLD’s maken gebruik van een registry-registrar-model. De TLD-operator (registry) verleent hierbij de mogelijkheid aan diverse bedrijven (de registrars) om wijzigingen in het TLD aan te maken. Een registrar kan nieuwe domeinnamen aanvragen en de Whois-informatie en nameservers van de domeinnamen bepalen. Deze opzet heeft het voordeel dat de domeinhouders (vaak miljoenen bij bekende TLD’s) niet direct zaken hoeven te doen met de TLD-operators. Een registrar betaalt voor het recht om domeinnamen te registreren meestal een vast periodiek bedrag plus een bedrag per domeinnaam.

Het aanvragen van een domeinnaam doe je bij een registrar naar keuze. De registrar is een agent bij DNS.be in het geval van een .be-domein en een deelnemer van de SIDN in het geval van een .nl-domein. Meestal kost een registratie jaarlijks een vast bedrag, waarvan de hoogte mag worden bepaald door de registrar. Soms komen daar ook nog startkosten bij.

Voor het registreren van een .nl-domein is het lang een voorwaarde geweest een inwoner van of bedrijf in Nederland te zijn. Dit is voor een .be-domein nooit zo geweest, wat maakt dat zo’n 18% van de Belgische domeinnamen in handen van Nederlanders is.

Technishe werking
Een domeinnaam verwijst naar een IP-adres, bijvoorbeeld 208.80.152.2. Een IP-adres is het adres van de fysieke server waar de webpagina op staat. Omdat domeinnamen veel eenvoudiger te onthouden zijn dan IP-adressen, worden IP-adressen door de meeste mensen niet direct gebruikt. Ook bij FTP en dergelijke diensten wordt een server doorgaans benaderd door middel van de domeinnaam, al dan niet vooraf gegaan met het subdomein ftp.

Domeinen en subdomeinen worden door middel van de DNS-instellingen op de server ingesteld. Dit kan vaak door de eigenaar van een domeinnaam zelf worden ingesteld, afhankelijk van de instellingen op de server.

Simpel gesteld: Wanneer Wikipedia.org wordt ingetypt, maakt uw computer een verbinding met een DNS-server, waarin een tabel is opgeslagen naar welk ip-adres het domein koppelt. De computer zal met deze informatie verbinding maken met dat IP-adres.